Na Dunaji bude od pondelka (14. 10.) zastavená a obmedzená plavba

11.10.2013 Bratislava

Gabčíkovo (TASR) - Od pondelka (14. 10.) od 15.00 h bude na vodnej ceste Dunaj r. km 1865,00 (Prístav Bratislava) až po plavebné komory Vodného diela Gabčíkovo (VDG) zastavená plavba až do odvolania. Vodná doprava bude obmedzená z dôvodu zníženia vodného stavu aj na úseku VC Dunaj r. km 1880,26 (Devín) – 1865,00.(Prístav Bratislava). Informovala TASR hovorkyňa ŠPS Jana Vadkertyová.

"Dôvodom sú mimoriadne manipulácie, opravy tesnenia v prívodnom kanáli VDG, pri ktorej bude znižovaná úroveň vodnej hladiny," ozrejmila hovorkyňa. Dodala, že na úseku s obmedzeným režimom plavby sú vodcovia plavidiel povinní sledovať aktuálnu hodnotu vodného stavu a prispôsobiť plavbu daným podmienkam.

Podľa webovej stránky ŠPS sa začne v piatok (18. 10.) s obnovovaním riadnej regulačnej prevádzky VDG, počas ktorej dôjde k poklesu vodného stavu v úseku pod stupňom Vodného Diela Gabčíkovo smerom po prúde rieky Dunaj. ŠPS žiada prevádzkovateľov plávajúcich zariadení, ktoré sa nachádzajú v oblasti, kde sa mimoriadna regulácia prejaví, aby vykonali všetky potrebné zabezpečovacie opatrenia zamerané na minimalizáciu možnosti vzniku škôd.
 

Vyberte región